Acţiune în justiţie împotriva Vaticanului lansată de cinci americani, victime sexuale ale preoților catolici

Clienții doresc ca Sfântul Scaun „să dezvăluie identităţile a mii de agresori cunoscuţi doar de Vatican”, precum şi „dosarele” şi „istoria lor”, a anunţat firma de avocatură Jeff Anderson într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Cei cinci reclamanţi, dintre care trei nu au vorbit niciodată în public, îşi vor explica demersul în cadrul unei conferinţe de presă, marţi, în Minnesota.

Ei au decis să-şi facă publică acţiunea după anunţul Papei Francisc de modificare a legii canonice pentru a obliga toţi membrii clerului să raporteze Bisericii orice suspiciune de agresiune sexuală, hărţuire sau ascundere a faptelor.

Asociaţiile victimelor şi-au exprimat dezamăgirea în legătură cu această măsură care, după cum susţin ele, nu va merge prea departe deoarece nu obligă preoții să raporteze aceste suspiciuni autorităților civile.

Biserica Catolică trece printr-o criză profundă de încredere din cauza dezvăluirilor de agresiune sexuală, în special asupra minorilor, comise timp de zeci de ani de preoţi, fapte mult timp acoperite de superiorii lor ierarhici.

Suveranul Pontif promisese în cadrul summitului pe tema combaterii abuzurilor sexuale împotriva copiilor care a avut loc în luna februarie a acestui an, că Biserica Catolică va înceta să mai muşamalizeze agresiunile preoţilor pedofili.

În luna martie, Vaticanul a anunțat că Papa Francisc a acceptat demisia cardinalului chilian Riccardo Ezzati, arhiepiscop de Santiago, care şi-a prezentat demisia în mai 2018 alături de toţi cei 44 de episcopi romano-catolici chilieni, în urma scandalului de abuzuri sexuale care a zguduit Biserica catolică din Chile.

Foto: 123rf.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *