Firea: Au sărit pe mine să mă sfâşie, au sărit ca ulii! Chiar nu mai puteam

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, l-a atacat din nou, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, pe fostul preşedinte Traian Băsescu, după ce cu o seară în urmă au avut un schimb de replici dur în direct la TV, în contextul în care Bucureştiul se află în faliment nedeclarat.
“Domnul Băsescu aseară spunea numai minciuni pe un post de televiziune, pe urmă a plecat la un alt post de televiziune şi pe urmă la încă unul. A fost frenetic. Sub pretextul că ne lămureşte cum e cu Republica Moldova, de fapt se ducea să spună despre bugetul capitalei, informaţii eronate. Nu aş fi intrat într-o legătură telefonică cu dumnealui pentru că ştiu ce gură bogată are, dar chiar nu mai puteam. Mă uitam şi vedeam ce minciuni spune, ce aberaţii spune despre situaţia Capitalei şi bineînţeles invinovăţindu-mă pe mine, ca şi cum eu singură mi-aş fi tăiat fondurile. Pe scurt, pentru a nu mai prelungi acest subiect: este adevărat că suntem într-o situaţie dificilă din punct de vedere financiar, dar toate municipiile şi oraşele sunt în această situaţie. Nu mor caii când vor câinii”, a declarat edilul.Firea s-a arătat convinsă că Bucureştiul va “depăşi această perioadă de austeritate”.

“În primul rând, din deficitul de 1 miliard de lei pe care îl avem al Primăria Capitalei, jumătate din sumă am contractat-o printr-un împrumut de la Trezorerie şi sperăm să ne fie aprobat acest împrumut pentru a ne plăti o factură la gaze, iar cealaltă jumătate, de 500 de milioane de euro sunt convinsă că vom găsi soluţii şi în interiorul primăriei şi cu ajutorul Ministerului de Finanţe pentru a acoperi această sumă care nu ne-a fost repartizată, deşi este în Legea bugetului de stat, de la Ministerul de Finanţe către Primăria Capitalei. Noi nu cerem favoruri, nu cerem ceva în plus. După ce că procentul acordat prin legea bugetului a fost mic, nici măcar acea sumă nu a venit. Minusul de 500 de milioane din decembrie plus alte 500 de milioane provenite din minusuri din fiecare lună din ianuarie până inclusiv în luna aceasta, vă daţi seama că s-a adunat un deficit. Dar încă o dată: ne vom echilibra. Am fost surprinsă dar mă mir. De ce am fost surprinsă? Cum au sărit ca ulii, atât consilierii din Opoziţie, din consiliul general cât şi un fost primar general, culmea, domnul Băsescu, au sărit pe mine să mă sfâşie pentru ceva ce nu mi se poate imputa. Pentru că nu mi-am tăiat eu singură fondurile”, a precizat Firea.
În acelaşi timp, edilul a amintit că “domnul Băsescu care le ştie pe toate”, când era primar, avea un buget în jur de 200 milioane de euro. A început cu 100 de milioane, a ajuns la 200 de milioane de euro.“Aseară spunea cu voce tare că eu gestionez un buget de 1 miliard şi ceva de euro. Nu este adevărat. Bugetul Primăriei Capitalei nu este cel fantezist prezentat într-o parte a presei. Este de 600 milioane de euro, din care jumătate sunt bani care se duc la subvenţia la transportul public în comun şi la apă caldă şi căldură. Din jumătatea care ne rămâne din aceşti bani plătim tot ceea ce este necesar pentru cele 19 spitale, rămânând foarte puţini bani pentru investiţii. Asta nu înseamnă că noi am stat. Am preluat proiecte de investiţii cu 10 – 13% şi le-am dus la 90 – 100%. Dar e greu să recunoşti că altcineva este mai bun ca tine. Şi chiar mă întreb: dacă domnul Băsescu era aşa vehement în această seară şi a promis că se va duce şi în această seară la dumnevoastră la televiziune şi la altă televiziune, îi aduc aminte că din cauza lui avem acuma de plătit 115 milioane de euro pentru că Înalta Curte a dat câştig de cauză domnului Costică Constanda şi domnul Băsescu este artizanul întregii întâmplări, schimbul între terenul de la Cartierul francez cu parcul Bordei. Şi tot domnul Băsescu, în timpul în care a fost la Primăria Capitalei, a contractat acele bonduri de 500 milioane de euro care nici acum nu au fost plătite de către Primăria Capitalei”, a afirmat Firea.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *