Toate lucrurile cu care se poate lăuda Viorica Dăncilă după 8 luni de guvernareBine că nu a dat încă amnistia cerută de Dragnea.
Entitatea care continuă să controleze voința Vioricăi Dăncilă a rostit, în urmă cu o săptămână și ceva, un enunț trecut prea ușor cu vederea. Prezentă la Școala politică de vară a Femeilor PSD, Viorica Dăncilă a anunțat trecerea sa la un nivel superior în marele joc al politicii, în care principalele ei arme vor fi ambiția și indiferența.
„Am determinarea să merg mai departe, am determinarea să conduc acest Guvern până când coaliţia de guvernare va spune Stop. Nu mă intimidează nici jignirile, nu mă intimidează nici acuzele unora sau altora, atât timp cât am certitudinea că România merge pe un drum bun şi că iau decizii bune pentru români”, a declarat Viorica Dăncilă acum o săptămână.


De altfel, convingerea că nu vom scăpa prea curând de ea mi-a fost întărită aseară de Liviu Dragnea, care a declarat la Antena 3 că e „foarte mulțumit de doamna prim-ministru”. Vina pentru nereușitele cabinetului Dăncilă va fi aruncată-n ograda celorlalți miniștri, fiind anunțată o remaniere a Guvernului chiar pentru luna septembrie:„Știu că în fiecare zi stabilește lucruri, în fiecare zi demarează, pornește, aprobă proiecte, dar, din păcate, în anumite ministere unii colegi, unii membri ai Guvernului nu au reușit să aibă decizia de oportunitate, care este a lor”, a mai declarat șeful PSD la Antena 3.

Declarațiile celor doi sunt extrem de îngrijorătoare. Ne arată că, deși Viorica Dăncilă pare a avea un har în a produce gafe pe bandă rulantă, toate miștourile și meme-urile legate de carențele sale de cultură, exprimare și simț al gramaticii vor avea fix efectul unor săgeți aruncate înspre turela unui tanc. Zero. Nada. Nix. Și, exact ca un tanc sovietic, Femeia-Dăncilă va merge insensibilă mai departe, până când coaliția de guvernare va spune „Stop”.


Problema e că, după doar vreo șapte luni, Executivul Dăncilă a reușit câteva contra-performanțe uluitoare în materie de guvernare, băgând țara în mai multe crize majore. Și asta pentru că nu i-a spus nimeni „Stop”. Li se va zice altor membri ai cabinetului, dar nu ei. Să luăm crizele pe rând.

În toiul celei mai mari crize de pestă porcină din istoria recentă, premierul pleacă în concediu să se răcorească
De departe, cea mai urâtă, mizerabilă și prost gestionată criză: o epidemie ce pare complet scăpată de sub control, cu aproape 800 de focare confirmate (and still counting), peste 140 de mii de porci sacrificați și o groază de perspective sumbre, care riscă să afecteze întreaga industrie pe termen lung.
Sigur, în acest tablou îl avem pe incredibilul ministru Daea pe post de maestru de ceremonii și dileli ministeriale: după ce a comparat soarta porcilor cu cea a evreilor de la Auschwitz, acum tipul vede conspirații de vegetarieni care au pus la cale acest plan mârșav.

Toate astea se petrec sub privirile candide ale doamnei premier. „Pesta porcină arată o slabă capacitate a instituțiilor de stat plus încă o chestie: concediul doamnei Dăncilă”, este de părere analistul politic, Cristian Hrițuc, fost consilier prezidențial.

„Criza asta o vedem acum în punctul ei culminant”, spune Hrițuc. „Dar această criză era și acum o lună de zile, când doamna Dăncilă a plecat în concediu și a pus lacătul pe guvern. A închis guvernul ca pe un butic: am terminat nu mai am chef să vând azi nimic la butic, plec!”.

Jandarmeria Română în vremea Dăncilă: cea mai mare bătaie administrată populației de la mineriade încoace
O altă criză majoră de imagine a fost generată de reprimarea protestului din 10 august – cea mai mare bătaie pe care Jandarmeria a administrat-o în grup plătitorilor de taxe și impozite din țara asta de la mineriadă încoace.

„Este prima criză majoră în care Jandarmeria a ajuns aici din cauza politicului”, e de părere Cristian Hrițuc.

„Până acum, Jandarmeria avea o imagine extrem de bună, era a doua armă după pompieri, în această privință. Și jandarmii aveau o imagine bună pentru că oamenii vedeau, până acum, jandarmi implicându-se, jandarmi montani salvând vieți, jandarmi la inundații sau la ninsori.”

De când au venit Dăncilă și Carmen Dan la guvern, publicul s-a putut delecta și cu latura întunecată a jandarmeriei. E și asta o performanță. „Actualul guvern a reușit să distrugă credibilitatea unei instituții. E mai mare decât criza din 1999, după ce jandarmii au fost bătuți de mineri la Costești. Atunci nu am avut o criză așa de mare, pentru că jandarmii au reușit să se reabiliteze rapid, după ce au reușit să-i oprească pe mineri la Stoenești”, spune fostul consilier prezidențial.

Justiția, această regină a bătăliilor dintre PSD și restul lumii
Cinic vorbind, capitolul legat de reformele din Justiție reprezintă singurul la care actualul guvern a excelat. Faptul că reușești să treci prin Parlament, în doar câteva zile, ditamai pachetul de modificare a legilor Justiției și Codul Penal arată voință politică, nu glumă. Chit că această voință e pusă, momentan, doar în slujba unui singur om și nu servește neapărat interesul majoritar, public.

„Aici, avem o bătălie personală a lui Dragnea cu Justiția”, spune Hrițuc.

De fapt, la acest capitol, singurul merit al premierului Dăncilă este că nu a dat încă ordonanța cu amnistia și grațierea. Momentan, încă mai ține piept, chiar dacă nu știm motivele reale: patriotism, frică sau, pur și simplu, incapacitatea momentană a eminențelor cenușii din PSD de a găsi chichițele și pretextele să dea ordonanța.

„Tot ce face PSD în raport cu această temă abate complet atenția de la guvernare”, spune analistul politic. „Mișcările PSD-ului pe Justiție țin toată agenda publică ocupată. Acesta este elementul numărul unu la care privește publicul și sunt scăpate din vedere alte elemente de zi cu zi și pe care acum nu le conștientizăm, dar, în viitorul apropiat, ele își vor face efectele. Și aici mă refer la situația economică.”

Economia nu o duce bine, chit că statisticile PSD îți arată că România e Raiul pe Pământ
„Am ajuns într-o situație total anormală. Există o migrare a forței de muncă din sectorul privat în cel bugetar și asta pentru că salariile din instituțiile bugetare au crescut într-un ritm mai rapid decât cele din sistemul privat. În acest moment, suntem, din câte știu, singura țară din UE în care avem creșteri salariale mai mari în mediul bugetar decât în mediul privat. Asta, din punct de vedere economic, e un dezastru: economia nu reușește să țină pasul cu aceste creșteri pentru că e un proces anormal. Teoretic, trebuie să ai creștere în mediul economic privat pentru ca, după aceea, să-ți permiți creșteri și în sistemul bugetar”, spune Hrițuc. Ceea ce nu se întâmplă momentan.

O altă temă recurentă și care a ajuns deja un soi de obsesie națională o reprezintă „absorbția” de fonduri europene. „Avem, practic, una dintre cele mai scăzute rate de absorbție din Europa. România are câteva miliarde de euro la dispoziție, iar în ultimele luni am avut absorbție de 50 de milioane de euro. O sumă infimă”, spune Hrițuc.

Aici mai trebuie să înțelegi că există o diferență importantă între „atragere de fonduri europene” și „absorbție de fonduri europene”. În toate comunicate oficiale se pomenește despre „absorbție”. Care e diferența? „Absorbția presupune că ai banii aprobați. În plus, în partea de absorbție îți intră și bani din trecuți. De exemplu, tu ești încă pe un program pornit în 2015, iar tu ai avut ultimele plăți acum”, spune Hrițuc. Partea de „atragere” înseamnă, practic „partea de început” a unui proiect.

Exemplu: UE are, pentru tine, 100 de euro pe care te invită să-i iei, cu condiția să vii și tu cu proiecte viabile, de care să te ții și să nu cheltui banii aiurea. Tu reușești însă să obții doar o finanțare de 5 euro, pentru un proiect mai mic (o sală de sport). Ai reușit să „atragi” doar banii ăștia, pentru demararea unui proiect. Din banii ăștia, tu cheltui efectiv, în primul an, doar 1 euro (pe mobilier). Astfel, tu ai „absorbit” 1 euro din cei 5 pe care ți i-a aprobat UE, din totalul de 100. „În momentul de față, la rata absorbției, suntem undeva la 6,6% – o cifră extraordinar de mică”, spune analistul politic.

ingurele realizări clare ale guvernului Dăncilă: vom avea rachete
La toate astea, mai putem adăuga gafe pe politică externă, suficiente cât să aprindă un nou conflict în Balcani, zero kilometri de autostrăzi, manuale de educație în care inima e în locul ficatului, iar Turnu Măgurele din județul lui Dragnea e ridicat la rangul de port la Dunăre. Mi-am topit neuronii în căutarea unor lucruri bune pentru țara asta și, până la urmă, am găsit: România va avea rachete: încă un lot de rachete anti-aeriene Patriot, rachete sol-sol, cu bătaie mare și rachete anti-navă. Sigur, nu e meritul individual al lui Dăncilă și nici măcar al lui Dragnea. Achizițiile astea militare vin în urma deciziei unanime de a mări bugetul Apărării la 2%, chestie care s-a petrecut în urma presiunilor din partea Unchiului Sam. Și tot mulțumită acestor presiuni, e posibil să avem, în viitor, și autostrăzi, după ce fostul comandant al armatei americane în Europa ne-a atras atenția că, din cauza infrastructurii proaste din România, NATO riscă să piardă războiul cu rușii. Scenariu care pe noi ne lasă perfect reci, în condițiile în care Dăncilă e decisă să meargă până la capăt cu guvernarea asta.

Nu uita sa distribui acest articol si prietenilor tai!
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *