Ocupați terasele! Ocupați plajele! Acestea sunt sfaturile președintelui și premierului, în fața unui popor îngrijorat, într-o lume în care flăcările se ridică la propriu • În loc să discute despre economie și marile teme, Klaus Iohannis și Ludovic Orban folosesc discursuri de anvergura discuțiilor dintre cei care pun șezlongurile și turiștii care vor un loc ”mai spre mare”.  Klaus și Carmen Iohannis la o terasă. El cu o halbă de bere, ea cu o bere mai mică. Dacă nu se dorește bere, atunci se ia o cafea sau un suc, dar neapărat la terasă.

  Până la urmă, nu contează ce bea cuplul prezidențial, importantă este terasa. Publică, dar securizată de SPP. Din „întâmplare” să treacă pe acolo și câțiva ziariști, aflați în grațiile Palatul Cotroceni, care să informeze poporul: Klaus și Carmen Iohannis au ieșit la terasă!


  Să fie plantați și niște figuranți la mese, la distanțe regulamentare, cu mutre zâmbărețe, chiar extaziate (de ce nu?), când chelnerii cu măști pe figură le vor servi berile și fripturile. (Să-i aducă pe membrii Grupului de Comunicare Strategică, pentru că nu-i cunoaște nimeni, e o sugestie!) În momentul în care ziariștii vor „descoperi” familia Iohannis la terasă, președintele să aibă deja la „bord” o bere, ca să pară și el un bărbat cu chef de relaxare. Nu mai insist cu indicațiile regizorale, avem destui „regizori” talentați pentru o astfel de manevră.
  Această ieșire la terasă ar fi cea mai marea lovitură de imagine a președintelui, la care trebuie să lucreze consilierii săi de comunicare, începând cu 1 iunie. O scenă care valorează mai mult decât o sută de discursuri ale președintelui. O scenă memorabilă.

  Pentru că discursul de săptămâna trecută al președintelui Klaus Iohannis, în care a anunțat că de la 1 iunie se redeschid terasele și plajele, nu este memorabil. (Niciun discurs al său nu va rămâne în istorie.) Ne-a spus că „mesele vor trebui să fie la cel puțin doi metri” și la o masă vor putea să stea maxim patru persoane. A spus și despre redeschiderea plajelor, „dar și aici trebuie păstrată distanța de cel puțin doi metri între scaunele de plajă”.
  Acestea sunt chestiunile „importante” pe care președintele a găsit să le spună românilor, sfătuit probabil de consilierii săi: cum să stea la mese și pe scaunele de plajă. Dădăceala asta, ținută cu morga unui profesor nașpa, nu-și are locul în discursul unui președinte. (Mi-am amintit de Ceaușescu, în cumplita iarnă din 85, care ne-a spus cu un cinism tembel să mai punem o haină pe noi, ca să rezistăm frigului din case. Știu, n-are nicio legătură cu anunțul lui Iohannis, dar așa mi-a venit să-mi amintesc.) De ce a ținut Klaus Iohannis să ne spună aceste futilități de la înalta sa tribună? A vrut să arate că are grijă de popor? Motivele electorale sunt evidente.
  Iohannis, cu scaunele, Orban, cu șezlongurile

  Nici Ludovic Orban n-a pierdut ocazia să spună românilor la ce distanță trebuie așezate șezlongurile pe plajă. (Iohannis cu scaunele, Orban cu șezlongurile.) L-am auzit pe Orban cu aceste amănunte într-un buletin de știri de la postul public de radio. Nu mi-a venit să-mi cred urechilor! Oamenii ăștia pregătesc poporul pentru vacanță? Sau ei sunt plecați cu mintea în vacanță?

  Cred că mesajele pe care românii le așteaptă de la președinte și de la șeful guvernului sunt legate de o mulțime de probleme grele și urgente: cum relansăm economia, cum recuperăm, cum să devenim mai productivi și mai performanți, cum să avem un sistem medical mai bun, cum să scoatem învățământul din șanț, cum să atragem investitorii străini, cum să-i „seducem” pe investitorii care sunt pe picior de plecare din China. Astfel de mesaje sunt așteptate de români, nu mesaje despre scaune, mese și șezlonguri!
  Ce a discutat premierul cu antreprenorul indian Sanjeev Gupta?

  Apropo de investitorii străini… A trecut aproape neobservată vizita la Palatul Victoria a miliardarului indian Sanjeev Gupta, care deține combinatul siderurgic Liberty de la Galați.

  După ce a fost să-și vadă combinatul și să-i asigure pe angajați că grupul Liberty Steel va continua planul de modernizare a unității, în valoare de un miliard de euro în următorii 10 ani, conform presei locale, Sanjeev Gupta s-a întâlnit a doua zi cu premierul Orban. Sigur, nu în fiecare zi vine un miliardar străin la Palatul Victoria.
  Nu aveam pretenția să i se pună covorul roșu, dar măcar un comunicat oficial după întâlnire se putea scrie pe genunchi de către consilierii de comunicare ai premierului, să știe poporul ce-au vorbit cei doi, ce-a vrut miliardarul, ce i-a răspuns românul nostru, transparență, domnule Orban!

  În locul unei comunicări coerente și de impact, pe site-ul guvernului, a fost postată o galerie foto cu niște oameni mascați surprinși la mesele de ședințe, sub titlul: „Premierul Ludovic Orban a avut consultări cu reprezentanții Liberty Steel (SIDEX Galați)”. De notat că aceste „consultări” au avut loc chiar în dimineața de după „băuta” din biroul premierului. Probabil că partea română era cam mahmură la ora „consultărilor”.
  Comunicatorii de la Palatul Victoria nici măcar nu s-au obosit să scrie numele miliardarului indian în galeria foto. Asta arată cât de puțin a contat vizita industriașul pentru guvernul Orban. Cu siguranță, în viitorul apropiat, premierul Orban va face o vizită de lucru și la combinatul siderurgic de la Galați, va fi plimbat ca ursul de circ pe un traseu bine stabilit, se va informa despre producția de oțel (chestiuni tehnice!) și, la ieșire, în poarta combinatului, va face declarații la televiziuni, cu aceleași „texte” pe care le-am auzit și după vizitele pe care le-a făcut în fabrici și uzine, în scop electoral.

  În loc să stea cu ochii pe sondajele electorale, acolo unde PNL suferă la greu, Orban ar trebui să stea cu mintea la repornirea economiei. Șomerii n-au nevoie de șezlonguri, iar sectorul privat n-are nici timp și nici bani de bere la terase.
  Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl DISTRIBUI și pentru PRIETENII tăi!
  Tine-ti familia si prietenii informati!

  România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: Paypal  Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *