Vestea cutremurătoare primită de Eliza. Fiica celei mai bătrâne mame din România a izbucnit în lacrimi
Veste teribilă primită de Eliza, fiica Adrianei Iliescu. Adolescenta a fost îngrozită de vorbele mamei sale și a început instant să plângă.
Adriana Iliescu este cum nu se poate mai mândră de fiica sa. Eliza este un copil deștept, bun, ascultător, care învață excelent. Amândouă au parte de o viață frumoasă, liniștită și împlinită. Un episod trist le-a marcat, însă, în urmă cu ceva timp, atunci când Eliza a fost nevoită să afle cum a venit pe lume și, cel mai grav, că nu își va cunoaște tatăl niciodată.
Adriana Iliescu i-a explicat procedura prin care ea a rămas însărcinată și i-a spus fiicei sale că, din păcate, nu își va cunoaște părintele. Vestea a fost una extrem de delicată pentru Eliza, care a început să plângă și să pună foarte multe întrebări.
Din fericire, adolescenta a înțeles situația, iar grija și iubirea mamei ei au făcut-o să depășească momentul.
‘‘Elizei i s-a explicat procedeul pas cu pas, i s-a povestit cum a evoluat în burtică, ce riscuri au existat, cum s-a născut. I s-a spus și că au existat riscuri mari. A înțeles, asta până la partea în care i s-a explicat că nu își va cunoaște niciodată tatăl pentru că nimeni nu știe cine este acel bărbat. Partea aceea a fost dureroasă, Eliza a avut lacrimi în ochi și a pus un milion de întrebări, nu a fost ușor să înțeleagă. Și pentru Adriana a fost un moment dificil, cum să îi explici copilului tău că ai apelat la o bancă de donatori, că nu știi cine este bărbatul respectiv. Eliza a fost nevoită să accepte în cele din urmă”, au povestit apropiații Adrianei Iliescu, potrivit Playtech.
Ce pensie are Adriana Iliescu, cea mai bătrână mamă din România, după o viață în învățământ
Adriana Iliescu, în vârstă de 84 de ani, a lucrat o viață în învățământ, a fost profesor universitar. A predat limba română, a fost și autoare de povești pentru copii. Pentru munca ei, fosta profesoară primește lunar de la stat 5.000 de lei.
„Nu este o perioadă geroasă, de unde ger și frig? E chiar bine afară! În casă avem căldură, avem apă caldă, ne este bine, nu ducem lipsă de nimic. Nu ne plângem de nimic. M-a ajutat bunul Dumnezeu, am fost profesor universitar și am o pensie de 5.000 de lei pe lună, nu am probleme cu banii. Păcatul meu ar fi să zic că o duc greu financiar”, a declarat Adriana Iliescu.
Adriana Iliescu spunea, cu câțiva ani în urmă, că primește lunar și o indemnizație de la Uniunea Scriitorilor.
„Se vedea că este un copil muncit”
Copila era elevă în clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială Merişani. Lipsea des, mai mult decât sora şi fratele ei. Cadrele didactice au încercat să o ajute şi au introdus-o într-un program de consiliere psihologică.
„Mai venea la școală, nu era un copil care abandonase, dar lipsea. Când venea, îți dădeai seama de condiția ei. Era curat îmbrăcată, dar se vedea că este un copil muncit. Făcea față cu greu cursurilor. Sora ei, Bianca (n.r. fata însărcinată) a încheiat cursurile clasei a VIII-a anul acesta. Ea venea mai des la școală decât Sonia. Când o întrebam pe Sonia de ce nu a venit la școală, doar ridica din umeri. Uneori spunea că a fost bolnavă. Era bolnăvicioasă, că mai mereu îi curgea nasul. A fost consiliată de psihologul școlii, dar cu greu scotea cuvintele de la ea. Răspundea doar la întrebări, nu se deschidea ea să vorbească. Fratele mai mic a terminat clasa a II-a. Colegii mei au donat bani ca să-i dăm mamei pentru înmormântare”, a declarat pentru Jurnalul Adriana Ionescu, director la Şcoala Gimnazială Merişani.
Băiețel de 13 ani, dus de mânuță să se facă cioban
Din nefericire, mulţi copii din România sunt victime ale sărăciei sub diverse forme. Tot în Argeş, în comuna Călinești, în anul 2021, un copil de 13 ani a fost dus de mamă ca să muncească la o fermă de animale, ca cioban. Băiatul avea mult de muncă pentru vârsta lui. Nu era folosit numai ca păstor, era pus şi la alte treburi în cadrul fermei. Într-una din zile, a fost văzut de un client care s-a dus la stână să cumpere brânză. Acesta a sesizat Direcţia Generală de Protecţie a Copilului Argeş. În urma anchetei, s-a stabilit că mama copilului a fost cea care l-a dus pe băiat la fermă şi primea lunar bani pentru ce muncea minorul. A fost luată măsura plasamentului de urgenţă pentru copil.
Sărăcia a sărit de 50%, în rândul copiilor de la țară
Potrivit unui raport al Organizaţiei Salvaţi Copiii, 1,5 milioane de copii din România sunt afectați de lipsa de venituri ale familiei care să asigure supraviețuirea sau un trai decent, de izolarea socială și educațională în care trăiesc, de lipsa de acces la nutriție în acord cu vârsta și la servicii socio-educaționale și de sănătate de calitate.
Acest risc al sărăciei variază de la 19,9% în marile orașe la 30% în orașele mici și suburbii și atinge un îngrijorător nivel de 50,5% în mediul rural.
Datele comparative ale UE ne arată că, la nivelul populației generale din țara noastră, procentul gospodăriilor care nu își permit măcar o dată la două zile o masă cu carne/pește sau alt tip echivalent de proteine ajungea la 14,7% (media UE fiind de 8,1%). Mai mult, procentul crește la 28,3% pentru familiile cu trei sau mai mulți copii și la 30%, în cazul familiilor monoparentale.
„Mama şi copiii locuiesc într-un container pus la dispoziţie de Primărie. Se ducea la pădure, din asta trăia. Am aflat că fata a căzut din căruţă că avea nişte cizme cu câteva numere mai mari” preot Leonard Dănciulescu.
„Mai venea la școală, nu era un copil care abandonase, dar lipsea. Când venea, îți dădeai seama de condiția ei. Era curat îmbrăcată, dar se vedea că este un copil muncit. Făcea față cu greu cursurilor”
Adriana Ionescu, director la Şcoala Gimnazială Merişani.
Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl DISTRIBUI și pentru PRIETENII tăi!
Tine-ti familia si prietenii informati!
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
\x\vb