Prostia

Haideti sa oprim "Prostia" printr-un Share

Diverse

“Mami, plec”. La doar 19 ani, Alexandru a ales să moară, după ce a pierdut 3.000 de lei la păcănele. A ars ca o torță sub privirile indiferente ale trecătorilor




Scene cumplite în Râmnicu Vâlcea! Un tânăr de 19 ani şi-a dat foc într-o zonă aglomerată a oraşului, între liceu şi o sală de jocuri, şi a murit sub privirile trecătorilor.

Nimeni nu a intervenit să-l salveze. Băiatul a recurs la gestul extrem după ce ar fi pierdut 3.000 de lei la păcănele. Tragedia putea fi prevenită dacă în România, legile privind jocurile de noroc ar fi respectate.

Scenariul de groază se derulează în doar câteva minute. La ora 8:52, într-o zonă intens circulată din Râmnicu Vâlcea, Alexandru – un tânăr de 19 ani – priveşte abătut aglomeraţia. Nu dă vreun semn de ezitare şi îşi duce planul înfiorător la capăt. La câţiva paşi de el, trecătorii îşi văd liniştiţi de drum. La 8:54, un martor sună la 112. E deja prea târziu.


A ars ca o torță sub privirile indiferente ale trecătorilor

Mama lui Alexandru: Ce s-a întâmplat cu el de când a plecat de acasă în dimineaţa asta nu ştiu. N-a mai răspuns la telefon, nu nimic..A zis: “mami, plec, mă întâlnesc cu nişte băieţi. După aia, mă duc.” Că a vorbit la un restaurant pentru un post, dar nu ştiu care restaurant”.

Alexandru şi-a pus capăt vieţii în apropierea liceului unde a fost elev, în faţa unei case de pariuri. Ar fi pierdut 3000 de lei la jocurile de noroc. Familia e încremenită de durere.

Mama lui Alexandru: Un copil care te îmbrăţişa şi te pupa şi pe mâini şi pe cap, ca să aveţi idee ce fel de copil era. Nu juca, domnule, la jocuri! Singurul viciu pe care-l avea era că fuma. În rest nu avea niciun viciu.

Maria Păuşescu, directoarea Colegiului Economic Râmnicu Vâlcea: El a fost elevul nostru. În clasa a 11-a, respectiv februarie 2022 s-a transferat la liceul tehnologic.



Sorin Albinaru, purtător de cuvânt ISU Vâlcea: Pompierii militari au acţionat de urgenţă pentru stingerea incendiului. Din păcate, a fost declarat decesul.

Reacţia trecătorilor spune multe despre noi ca societate.

Radu Leca, psiholog: Un copil a avut nevoie de ajutor şi nimeni nu s-a implicat. Oamenii nu intervin din comoditate, din frică. În schimb, scoatem telefonul mobil şi filmăm să putem strânge like-uri.

Cristina Oprea, reporter Observator:

Indiferenţa nu doar că ucide, este şi o faptă penală. Dacă putem să ajutăm o persoană şi nu o facem, riscăm nu doar amendă, ci şi închisoare între 3 luni la un an. Intervenţia însă nu trebuie să pună în pericol siguranţa personală.



Aşezate strategic, la doi paşi de şcoli, păcănelele devin o tentaţie la îndemână pentru adolescenţi şi tineri. Şi pot nenoroci destine. În martie, un proiect de lege care propunea ca sălile de jocuri să fie interzise pe o distanţă de 300 de metri faţă de instituţiile de învăţământ, parcuri, spitale şi biserici a trecut de Senat. Dar a rămas blocat la Camera Deputaţilor.

România e un uriaş cazinou: sunt peste 12 mii de săli de jocuri cu peste 80 de mii de aparate. Zilnic, 160 de mii de oameni pariază echivalentul unui milion de euro.

Teoretic, în sălile de păcănele există registrul celor care sunt dependenţi de jocuri de noroc care îşi dau seama că au o problemă şi cer să nu li se mai permită accesul în săli. Teoretic, legea a fost adoptată în noiembrie anul trecut, dar, practic, nu are norme de aplicare.



















Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl DISTRIBUI și pentru PRIETENII tăi!
Tine-ti familia si prietenii informati!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: Paypal







Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.




\x\vb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *