Ce pensie o să primească un român ce a lucrat 36 de ani? Anunțul făcut de șeful Casei de Pensii
Luna septembrie este așteptată cu mult interes de către pensionari, fiind în continuare foarte confuzi în ceea ce privește recalcularea pensiilor ce va avea loc începând cu prima luna de toamnă.
Pentru a îi lămuri pe pensionarii ce sunt îngrijorați de modul în care se va schimba pensia lor după data de 1 septembrie, președintele Casei Naționale de Pensii a decis să le ofere o explicație.
Ce pensie o să primească un tâmplar ce a lucrat 36 de ani?
Casa Națională de Pensii trece printr-un proces complex de digitalizare, astfel încât recalcularea pensiilor să fie realizată până la data de 1 septembrie, însă pensionarii sunt în continuare îngrijorați de sumele lunare pe care le vor primi după aceasta. Pentru a le explica importanța punctelor de stabilitate și cum anume modifică acestea pensia, președintele Casei Naționale de Pensii a oferit exemple clare, care să îi ajute pe pensionari să se lămurească cu privire la noua lege a pensiei.
Președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, le-a explicat oamenilor cum vor influența aceste modificări ale legii pensiei venitul lunar al unui tâmplar ce are un stagiu de cotizare de 36 de ani. Potrivit acestuia, pensia unui tâmplar ce a muncit 36 de ani se va majora de la 2.192 de lei la 3.624 de lei, ce reprezintă o creștere cu 1.432 de lei.
style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-6231162218343835"
data-ad-slot="7006996634"
data-ad-format="auto"
data-full-width-responsive="true">
Această majorare de 1.432 de lei a fost posibilă deoarece au fost luate în calcul punctele de stabilitate calculate în funcție de anii lucrați și de grupa de muncă pe care acesta o are.
Aceste aspecte ce vor fi calculate din luna septembrie i-au majorat pensia tâmplarului cu 65,33%. Un tehnician proiectant ce a cotizat cu mai puțini ani la locul de muncă, mai exact 29 de ani, va avea parte de o majorare mai mică a pensiei, de la 2.069 de lei la 2.565 de lei.
”Stagiul de cotizare este mai mic. Ați văzut că în partea ceealaltă aveam peste 36 de ani, și din cauza aceasta și punctele de stabilitate au fost mai multe, și s-a reflectat în cuantumul pensiei.
Aici avem 29 de ani stagiul de cotizare. Avem acest număr de puncte calculate efectiv pe contributivitate. Avem pensia în plată în prezent de 2069 de lei. I se dau acele puncte de stabilitate, având 29 de ani, vom avea doar în perioada 25-30 decât patru ani, se înmulțește cu 0,5X4 și ne rezultă cele doua puncte de stabilitate”, spune Daniel Baciu, potrivit news18.ro.
Ce sunt punctele de stabilitate?
Daniel Baciu atrage atenția asupra punctelor de stabilitate ce vor fi adăugate la pensiile românilor după luna septembrie, acestea făcând o diferență importantă pentru majorarea acestor venituri lunare. Punctele de stabilitate sunt punctele bonus oferite românilor care muncesc peste 25 de ani. Pentru persoanele ce lucrează între 25 și 30 de ani, atunci pensionarii vor obține 0,5 puncte pe an, în timp ce oamenii ce au muncit între 30 și 35 de ani vor primi 0,75 de puncte pe an.
Există și români ce au muncit peste 35 de ani, motiv pentru care aceștia primesc 1 punct pe an. Pentru ca românii să primească pensie de limită de vârstă este necesar ca aceștia să aibă un stagiu de cotizare contributiv de minim 15 ani, însă este important de știut că în această situație nu se vor avea în vedere perioadele asimilate, sporul de grupă sau perioadele necontributive, potrivit playtech.ro.
Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl DISTRIBUI și pentru PRIETENII tăi!
Tine-ti familia si prietenii informati!
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
\x\vbDoliu în lumea televiziunii. Prezentatorul-cântăreț Jull Nicu s-a stins din viață, răpus de o boală nemiloasă. Colegii de scenă sunt în doliu