Prostia

Haideti sa oprim "Prostia" printr-un Share

Diverse

Obiect unic de 7.000 de ani, găsit într-un sat din R. MoldovaEste vorba despre un vas zoomorf cu decor adâncit, transmite Știri.md cu referire la Agenția Națională de Arheologie.
Din imensa cantiate de ceramică recuperată în anul 2019 din situl cucutenian (mil. V î.Hr.) de la Cobani-Pe Stâncuță, raionul Glodeni, se evidențiază și vasul găsit pe fundul gropii nr. 126.

Recipientul a fost lucrat dintr-o pastă semifină și arsă oxidant, la cărămiziu, fiind acoperit la exterior cu o angobă de culoare alburie-gălbuie.Vasul reprezintă un animal cornut: corpul este oval, capul fiind fixat pe un gît destul de scurt, prins perpendicular pe umărul vasului și prevăzut cu o perforație orizontală; două proeminente de pe cap indică coarnele, doi lobi laterali – urechile, iar două gropițe – ochii.
loading…
loading…
Pe spinarea animalului se deschide gura recipientului cu buza scundă trasă spre interior, iar cele patru picioare, dintre care unul este rupt din vechime, sunt scurte şi relativ subțiri, fiind retezate orizontal la bază.
Lateral, pe umăr, recipentul prezintă două mici proieminențe, prevăzute cu câte un orificiu vertical. Partea de sus și corpul vasului sunt decorate prin caneluri și gropițe.Vasele zoomorfe, considerate rituale, se întâlnesc destul de rar în așezările culturii Cucuteni-Tripolie. Pentru vasul zoomorf de la Cobani deocamdată nu cunoaștem analogii directe, fiind unicat.


Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl DISTRIBUI și pentru PRIETENII tăi!
Tine-ti familia si prietenii informati!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: PaypalDacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *