Prostia

Haideti sa oprim "Prostia" printr-un Share

Diverse

DE CE ROMÂNIA NU O SĂ DEPĂȘEASCĂ ITALIA, SPANIA SAU ANGLIA ÎN CLASAMENTUL COVID-19Deja prea multă lume, în special pe Facebook, ne cântă prohodul și prevede un viitor sumbru al României în clasamentul final al victimelor cauzate de Covid-19, pentru că ba nu avem doctori buni, ba spitalele nu sunt dotate, ba românii nu respectă izolarea, ba nu poartă măști, ba măsurile luate de conducători nu sunt suficiente/eficiente.

Toți propovăduiesc că vom depăși și Italia, și Spania, și Anglia la numărul victimelor, o teorie care, statistic, nu are fundament. Și pentru că sunt doctor în geografie umană, cifre și logică, vă explic de ce România nu o să depășească Italia, Spania sau Anglia în clasamentul Covid-19.Să le luăm pe rând:

1. Numărul populației – Italia, Spania și Anglia (știu, știu, Marea Britanie) au o populație mult mai mare decât a noastră:

Italia – 60.000.000 de locuitori
Spania – 46.600.000 de locuitori
Anglia – 66.000.000 de locuitori
România – 19.500.000 de locuitori

evomag.ro


E puțin probabil ca o țară cu o populație de 3 ori mai mică să depășească Italia ca număr de victime. E posibil ca, procentual, să fim aproape, dar ca număr de victime în niciun caz, așa cum propovăduiesc apostolii apocalipsei.

2. Gradul de mobilitate – Cu cât o țară are un grad ridicat de civilizație, un transport public foarte bine pus la punct, gradul de mobilitate este și el foarte mare. Mult mai multă lume merge cu autobuzul, metroul sau trenul în țările de mai sus. Autobuzele vin la 3-5 minute, nu în 15 ca în București sau în 60 ca la Vaslui și alte
orașe din provincie. Dacă vrei să mergi de la București la Iași, o distanță de vreo 400 de kilometri, ai doar 3 trenuri în interval de 24 de ore. Eh, în Anglia pentru o astfel de distanță ai tren din oră în oră. În România sunt puține cazurile în care oamenii fac naveta de la 50 de kilometri să vină la serviciu, în străinătate e ceva obișnuit. Mobilitatea mare crește și sansele de infectare cu Covid-19. Nu e cazul în România.
3. Densitatea populației – cu cât densitatea e mai mare, automat și șansele de infectare sunt mai mare, după logica mea elementară, că de asta ne izolăm acum. Unde sunt mulți într-un loc, crește pericolul.

Italia – 206 locuitori pe km pătrat
Spania – 94 locuitori pe km pătrat
Anglia – 281 locuitori pe km pătrat
România – 84 de locuitori pe km pătrat
loading…
loading…
România e pe ultimul loc și aici pentru că avem o țară mare și o populație mică, deci șanse mai puține de infectare, șanse mai puține de deces.

4. Vârsta populației – deja știm că cea mai afectată categorie de vârstă de coronavirus e 65+. Și la acest capitol România stă cel mai bine, nu doar ca număr total al bătrânilor, ci și ca procent din populație. Mai puține persoane vulnerabile, mai puțin decese.

Italia – 13.750.000 de bătrâni
Spania – 9.000.000 de bătrâni
Anglia – 12.200.000 de bătrâni
România – 3.500.000 de bătrâni
Țăranii salvează România
Și când zic „țărani” mă refer exact la locuitorii din mediul rural pentru că:

5. Distribuția populației – Pentru asta apelez din nou la facultatea de logică. În mediul rural, densitatea populației e muuult mai mică. Fiecare familie are o suprafață proprie de 500, 1.000, 5.000 de metri pătrați, iar oamenii nu stau în blocuri cu 10 etaje și 8 scări. Virusului nu îi plac spațiile deschise și neaglomerate, iar eficiența lui scade în astfel de medii, zic cercetătorii chinezi, italieni, spanioli, chiar și britanici.
Italia – 29 % populație în mediul rural
Spania – 19 % populație în mediul rural
Anglia – 16 % populație în mediul rural
România – 46 % populație în mediul rural

Aici, România e lider detașat. Și dacă până acum gradul mic de urbanizare ne-a tras în jos, în situația actuală o să ne ajute.
Concluzie

În momentul în care scriu, România are 85 de morți, iar Italia a depășit 13.000. E evident că numărul victimelor o să crească și la noi destul de mult, nu am nicio idee care ar fi ordinul de mărime. Dar, în niciun caz nu vom ajunge ca Italia sau Spania.

Și pentru cei care vreți să dați hate, să știți că asta e doar părerea mea de nespecialist, nu vreun studiu științific despre Covid-19.

bestkids.ro


elefant.ro


evomag.ro
Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl DISTRIBUI și pentru PRIETENII tăi!
Tine-ti familia si prietenii informati!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: PaypalDacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *