O publicație de limbă maghiară din Cluj a cerut Comisiei Europene să adopte o poziție în cazul declarațiilor lui Iohannis/ Presa de la Budapesta: Comisia consideră că este o chestiune internă româno-maghiară • Comisia Europeană (CE) nu este dispusă să adopte o poziție în legătură cu faptul că șeful statului român, Klaus Iohannis, a vrut, miercurea trecută, să discrediteze Partidul Social Democrat în așa fel încât a instigat, în același timp, împotriva maghiarilor din România și împotriva Ungariei, scrie Magyar Nemzet, considerată oficios guvernamental.  Redăm mai jos relatarea din Magyar Nemzet:

  Ziarul clujean de limba maghiară „Krónika” a adresat recent o scrisoare Comisiei Europene, în care a vrut să afle răspunsul CE la întrebarea, cum apreciază, în calitate de „guvern” al Uniunii Europene, faptul că președintele unui stat membru al UE instigă împotriva unei comunități minoritare?


  Executivul de la Bruxelles a trimis luni un răspuns succint, într-o singură propoziție, în care a evitat să-și exprime părerea despre afirmațiile lui Iohannis, ceea ce a justificat prin faptul că, în opinia sa, această chestiune este o problemă bilaterală, româno-maghiară. „De fapt, este o problemă bilaterală, ceea ce nu intră în sfera de competență a UE, astfel că CE nu are nimic de comentat”, se precizează în răspunsul laconic al Comisiei Europene.
  Așa cum a relatat anterior și ziarul nostru, într-o intervenție televizată de săptămâna trecută, Klaus Iohannis a salutat ironic în limba maghiară Partidul Social Democrat (PSD), pe care l-a acuzat că în timp ce Guvernul luptă împotriva coronavirusului, socialdemocrații ar da Ardealul maghiarilor. „Ciolacu, ce va promis Viktor Orbán?” – cu această întrebare s-a adresat Iohannis către președintele PSD, Marcel Ciolacu.
  Potrivit șefului statului, PSD acordă un sprijin eficient Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR). Hunor Kelemen a solicitat lui Iohannis să creară scuze din cauza „declarației sale isterice, nedemnă pentru un președinte al României, declaraţie care amintește de politica agresivă și periculoasă a Partidului România Mare”.

  FIDESZ a condamnat ferm declarația antimaghiară a lui Iohannis și a cerut ca în calitate de președinte al României să ceară scuze maghiarilor.

  Sursa: Magyar Nemzet/ Rador/ Traducerea: Rozália Gănciulescu
  Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl DISTRIBUI și pentru PRIETENII tăi!
  Tine-ti familia si prietenii informati!

  România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: Paypal  Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *