Care-i faza cu scandalul dintre abi și Alex Velea • Indiferent de tabăra în care ești tu, ei fac oricum bani din disputa asta.

  La începutul anilor 2000, B.U.G. Mafia a înregistrat la OSIM numele „La Familia” și au cerut 15 000 de euro dacă Sișu și Puya voiau să-l mai folosească. Drept „pedeapsă”, zicea Tataee, pentru lipsa lor de respect. Atunci netul nu era la putere și lucrurile se rezolvau în alte moduri. La Tonomatul DP2, Tataee a zis ca a dat ochii cu Puya, în față la Cat Music, dar băiatul s-ar fi tirat rapid. Puya a scos apoi celebra piesă „Foame de bani”. Beef-ul ăsta părea serios, real, implica bani și vorbe grele aruncate. Se certau băieți care chiar au crescut pe stradă.  Prin 2014, Ombladon s-a luat subtil de DOC că a semnat cu HaHaHa Production. DOC n-a stat mult pe gânduri și i-a dat replica rapid, în stilul tipic al unui disstrack pe care unii l-au considerat bun, dar prea finuț. Că, na, omul nu a scapat organe pe piese, ci l-a lovit acolo unde durea mai rău: că e vechi și reticent la nou. Nu s-a lăsat cu pumni, ci doar cu vorbe.

  Cheloo, colegul de trupă al lui Ombladon, a avut și el o dispută mai recentă cu Guess Who. Totul a pornit de la un clip în care Mihai Bendeac, în rolul lui Cheloo, îl ia la mișto pe Guess Who. S-a lăsat cu câteva piese, dar parcă nu și cu atât de multe scântei pe câte se așteptau fanii celor doi. Încă o dată, fără bătaie.


  I-a luat patru luni să dea replica
  Fast forward până în 2020 și internetul e împărțit acum între abi și Alex Velea. Între un puști de 19 ani care crede că are lumea la picioare și un altul de 36 de ani, care a rămas cu mintea la vreo 20 și ceva, când avea lumea la picioare. Nu e nicio glumă, deși, poate, peste câțiva ani o să afli că a fost.

  Și aici treaba e bazată pe orgolii, nu s-a ajuns la bătaie, dar s-a ajuns să se vorbească despre familii. Pentru cine a deschis YouTube-ul mai târziu, disputa dintre abi și Velea a început prin ianuarie, când „regele României” l-ar fi vorbit de rău pe Velea, iar ăsta s-ar fi ofticat atât de tare că ar fi vrut să îi dea un capac când ieșea de la premiera filmului 5GANG. A recunoscut asta și într-un vlog, apoi a lansat o piesă în care îl atacă pe abi. „Regele” a vorbit mult și prost pe Instagram, îl tot aducea în discuție pe tatăl lui mafiot, iar scandalul s-a răcit.
  Am intrat în pandemia de coronavirus și se pare că și muzica s-a oprit. Până acum, când, odată cu relaxarea, abi a scos „Câinele meu”. Pentru că „demonii nu iartă niciodată”, nu?

  abi se ia de familia lui Velea și nu face bine
  Piesa stă bine pe producție, pe versuri, sound-ul e actual a la Migos și DaBaby, deci abi nu mai e la nivel de „Papuci Gucci”, ci se flexează cu mai mult. Dincolo de asta, dacă te uiți prin comentarii, o să vezi că unii români din afara țării, atrași de scandal, au scris că abi a ajuns pe primele locuri în Trending în țări precum Marea Britanie. În România, abi a urcat rapid în Trending cu melodia asta, peste piesa lui Velea cu Jador.
  abi zice că e pe caterincă toată muzica lui și că are curaj să ia la mișto orice vedetă din România. Doar că odată cu piesa asta a mers un pic mai departe și a ajuns să se ia de familia lui Velea, chiar să afirme că ar trebui să-și facă un test de paternitate, să vadă dacă copiii făcuți cu Antonia sunt chiar ai lui.

  „Dacă el s-a luat de tata că e în pușcărie, eu de ce să nu mă iau de familia lui”, a motivat abi într-un live pe Instagram. Nu prea te iei de familie, când dai un diss. Ești gangster sau ce? Copiii și soția nu-și au locul în disputa asta de băieței orgolioși. A zis asta și Keed, de la Șatra B.E.N.Z., într-un vlog.
  Pe lângă asta, l-a făcut bătrân și irelevant în muzică, l-a luat la mișto că face reclamă la tigăi și a lăsat și un număr misterios pe un afiș cu chipul lui Velea. Stai chill, că numărul ăla are mai multe cifre decât trebuie. A aplicat și metoda unei piese împărțite în două, cum a făcut Velea cu „Sifon Afon”, în care ai băiatul bun îmbrăcat în alb și demonul îmbrăcat în negru. Tot ca el, a avut același tron pe care a stat. Tronul muzicii românești din imitație de aur și capitonat cu piele roșie care apare în multe clipuri. E peste tot! NU ÎL MAI SUPORT.

  Ce e tare, totuși, la piesa lui abi e că a folosit linia melodică de la „Dacă dragostea dispare”, piesa lui Velea, într-un mic pasaj al melodiei lui.

  Lino i-a dat replica, dar a copiat după 6ix9ine
  La așa replică, te aștepți ca Velea să reacționeze rapid, să vină să dea cu el de pământ și să termine scandalul ăsta. Dar nu s-a întâmplat așa. La înaintare a ieșit Lino Golden, cu piesa „Abi$”, care sună de zici că-i „GOOBA” a lui 6ix9ine trecută prin Google Translate, să fie înțeleasă de toți românii. Mai ales la refren, unde Lino a tradus din 6ix9ine partea asta „Are you dumb, stupid, or dumb, huh?”. A ajuns oricum în Trending.
  Lino sare pe piesă și zice pe față că abi l-a dat în gât la gardă pe Pușcoi, băiatul care l-a tras de urechi în clipul ăla viral care a circulat acum ceva vreme, dar se ia și de Dorian Popa, despre care spune că se dă la copile. Asta pentru că abi și Dorian pregătesc o piesă împreună, iar cover-ul pentru piesa asta e după o poză cu Dorian și abi, deci a picat la mijloc ca victimă colaterală.

  „Dac-am fi în USA tu ai fi o altă crimă”, (pericol de rasism!) ăsta e singurul vers care mi-a atras atenția de pe piese lui Lino. Trebuie să ai ceva cojones să zici asta, deși în România, folosim topoare și furci la bătăi de stradă. În rest, piesa nu m-a mișcat cu nimic, poate și pentru că Lino ia prea în serios totul, de zici că se crede în Iu-Es-Ei.

  A, era să uit. Mai era și versul „Te-ai născut când la avorturi era închis”. C’mon, man!? Anii 2000 își vor replicile înapoi.
  Emoțiile și sentimentele trezite de un astfel de conflict
  În comentariile clipurilor s-au împărțit deja taberele și se vede că internauților le face plăcere să scandalul ăsta. Dar de ce?

  Psihologul Keren Rosner spune că în astfel de scandaluri se aduc la suprafață și se exprimă nemulțumiri pe care fiecare dintre noi le trăim, mai ales că în ultimele luni am acumulat multe emoții, iar acum le defulăm. „Astfel de evenimente ne dau ocazia să ne exprimăm de fapt furia”, explică psihologul.

  „Bineînțeles că empatizăm și simpatizăm cu un anumit personaj care indirect exprimă părerile noastre. Când ne place ceva, avem tendința de a apăra și de a lupta pentru acea idee, acea persoană, acel cântec sau acel mesaj”, mai spune Rosner.
  Dar în ultima perioadă am putut să observ ușurința cu care mulți oameni intră în fel de fel de dispute. Indiferent că era vorba de idei religioase, despre coronavirus sau despre muzică. Imediat se formează tabere și se atacă. Dar nu cu exemple și cu explicații, ci imediat cu etichetări. Tendința e să mergi spre persoană și să o ataci, dacă nu e de acord cu tine”, subliniază ea.

  Reclamă pe moca

  Dacă stai și privești obiectiv, o să vezi că beef-ul ăsta dintre abi și Alex Velea nu pare deloc natural. E doar un alt scandal făcut să atragă atenția. O rețetă din timpuri imemoriale și care va dăinui. Are intrigă, acțiunea se desfășoară acum, probabil o să atingem curând un punct culminant și o să avem repede și un deznodământ.

  „În orice conflict sau luare de poziții de acest gen e vorba și despre o reclamă. Pentru a atrage atenția. Nu îi bănuim că au premeditat, însă beneficiază de niște avantaje ale acestui scandal. Sunt în prim-plan, oamenii vorbesc despre ei, mai ales că în ultima perioadă cântăreții nu au avut concerte. Este un beneficiu și stârnește curiozitatea celor care îi apară sau celor care vor să afle despre ce e vorba”, evidențiază și Rosner.
  Alex Velea și conflictul lui interior
  Totul are legătură cu imaginea publică a celor doi. Pentru abi e benefic ce se întâmplă, află tot mai multă lume de el, așa că o să tot arunce cu vorbe ca acest conflict să continue. Velea, în schimb, are parte de o asociere nefericită. Măcar de se duela în versuri cu cineva pe măsura lui. A arătat, în trecut, că poate mai mult de-un conflict cu abi, chiar dacă acum e în Trending cu manele.

  Sau poate e vorba de un conflict interior care a ieșit abia acum la iveală. Și chiar de unul între generații, având în vedere diferența de vârstă dintre cei doi.


  „Aici mai intervine și lupta dintre ego-uri. Unul care e la începutul vieții și are impresia că este mai presus de tot și de toate și altul cu experiență de viață, care e deranjat că cineva apare de nicăieri și e susținut și are succes într-o formă ușoară. Probabil că sunt niște conflicte interioare mai vechi care se exprimă, niște nemulțumiri care s-au acumulat de-a lungul timpului și care acum au culminat prin acest scandal. Fiecare a atins un punct vulnerabil al celuilalt. Evident că reacțiile au fost puternice. Punctele noastre vulnerabile sunt cele care ne deranjează și pe noi. Altfel nu ar fi vulnerabile”, mai spune Keren Rosner.

  It’s all about publicity. La urma urmei, ei au de câștigat din toată nebunia asta. Adică au de câștigat la propriu, chiar și bani, nu doar ura sau aprecierea marelui Internet. Nu uita că nu tot ceea ce vezi sau auzi e pe bune. Conflictul ăsta nu o să coboare niciodată dincolo de ecranul tău.
  Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl DISTRIBUI și pentru PRIETENII tăi!
  Tine-ti familia si prietenii informati!

  România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: Paypal  Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *