Este finalul războiului? Ucraina a dat vestea zilei! Rusia a acceptat condițiile
Ucraina a transmis că Moscova a acceptat condițiile discutate, cel puțin verbal, urmând să primească și o decizie în scris în această privință.
Negociatorul-șef al Ucrainei, David Arakhamia, a declarat sâmbătă, 2 aprilie, că Moscova a acceptat „ verbal ” principalele propuneri ucrainene. Însă, Kievul așteaptă în prezent o confirmare scrisă.
Este finalul războiului? Ucraina a dat vestea zilei! Rusia a acceptat condițiile
În cadrul unei emisiuni TV, David Arakhamia a declarat că discuțiile menite să pună capăt ostilităților au făcut progrese semnificative.
„Federația Rusă a dat un răspuns oficial tuturor pozițiilor (ucrainene), și anume că le acceptă, cu excepția chestiunii Crimeei”, anexată de Moscova în 2014, a asigurat domnul Arakhamia.
Potrivit lui David Arakhamia, momentan nu există „ o confirmare oficială în scris”, ci doar „ verbal ”.
Negociatorul a mai adăugat că, dacă în cele din urmă ar avea loc o întâlnire între președinții ucraineni Volodimir Zelenski și președintele rus Vladimir Putin, „ cel mai probabil ” ar avea loc în Turcia, potrivit Capital.ro.
Șeful statului turc Recep Tayyip Erdogan, care săptămâna aceasta a găzduit delegațiile ruse și ucrainene în țara sa, „ne-a sunat pe noi și pe Vladimir Putin” vineri, spunând că va găzdui o astfel de întâlnire, a dezvăluit el.
„ Nu știm data sau locul, dar credem că locul va fi cel mai probabil Ankara sau Istanbul”, a menționat Arakhamia.
Referendum pentru neutralitatea Ucrainei
David Arakhamia a precizat că Moscova a convenit în timpul discuțiilor că un referendum privind neutralitatea Ucrainei va fi „singura cale de ieșire din această situație”. Dacă ucrainenii nu-și vor da acordul, „fie ne vom întoarce la starea de război, poate, fie la noi negocieri”. Kremlinul a insistat asupra faptului că Ucraina ar trebui să renunțe la aderarea la NATO și să opteze pentru neutralitate.
Ucraina a cerut un acord internațional pentru a-i garanta securitatea, ai cărui semnatari să fie mai multe state, printre care SUA, China, Franța, Marea Britanie – toate membre ale Consiliului de Securitate al ONU – precum și alte state membre ale Alianței, respectiv Germania, Canada, Italia, Polonia și Turcia. Un alt garant ar fi Israel.
„Noi vrem un mecanism international de garanții de securitate în care țările garante vor acționa într-o manieră similară cu articolul 5 al NATO (un atac împotriva unuia dintre membrii săi este un atac împotriva tuturor -n.r.) și chiar într-un mod mai ferm”, a precizat săptămâna aceasta negociatorul-șef al Ucrainei, David Arakhamia
În schimb, dacă „garanțiile de securitate funcționează”, Kievul ar accepta „neutralitatea și statutul non-nuclear” al Ucrainei, două dintre condițiile pe care Rusia le-a pus în permanență.
Conform sursei citate, principala implicație ar fi abandonarea de către Ucraina a aspirațiilor sale de aderare la NATO pe care a înscris-o în Constituție. Deasemenea, Ucraina nu va amplasa pe teritoriul să nicio bază militară străină, a adăugat un alt negociator ucrainean, Olexandre Tchaly, după ultima discuție cu delegația rusă la Istanbul. Cu toate acestea, în Ucraina ar putea fi organizate exerciții militare cu acordul țărilor garante.
Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl DISTRIBUI și pentru PRIETENII tăi!
Tine-ti familia si prietenii informati!
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.