Prostia

Haideti sa oprim "Prostia" printr-un Share

Diverse

Surorile Oanei Zăvoranu au murit în urma cutremurului. Aveau doar nouă ani și au rămas sub dărâmături
Familia Oanei Zăvoranu a fost greu încercată. Surorile brunetei au pierit în urma cutremurului din 1977. Copilele aveau nouă ani și au fost descoperite sub dărâmăturile blocului din Piața Romană.

Pe 4 martie 2023 s-au împlinit 46 de ani de la marele cutremur din 1977. Atunci au murit peste 1.500 de persoane. Printre decedați se aflau și nume grele: de la actorul Toma Caragiu, solista Doina Badea, până la regizorul Alexandru Bocăneț sau poeta Veronica Porumbacu.

Seismul a fost înregistrat la ora 21:22:22, a durat 55 de secunde și a avut 7,4 grade pe scara Richter. În Capitală au căzut 32 de blocuri și clădiri mari.


Alte peste 130 au fost grav avariate. Mormane de ruine au ajuns clădirile de la Lizeanu-colț cu Ștefan cel Mare, Continental-Colonadelor, Dunărea, Scala, Casata și Nestor.

Conform Historia.ro, sub dărâmăturile blocului de la Colonadelor și-au găsit sfârșitul: actorul Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneț, cântăreața Doina Badea împreună cu soțul și cei doi copii, poeta Veronica Porumbacu, criticul Mihai Petroveanu, poetul A.E.

Baconski și soția sa. Din fericire, poeta Ana Blandiana nu se află în acel moment în imobil, fiind internată cu câteva zile înainte în spital.

Mai multe persoane au scăpat ca prin minune în urma dezastrului

Soțul Anei a scăpat ca prin minune cu viață.Romulus Rusan a fost găsit în viață sub mormanul de moloz. Prozatorul Alexandru Ivasiuc moare lovit de o piatră, în fața blocului Scala, care s-a prăbușit. Printre cei morți au fost descoperiți și criticul literar Mihai Gafița, actrița Eliza Petrăchescu, iar cascadorul Tudor Stavru a murit în timp ce căuta supraviețuitori.

Tot în `77 și-au găsit sfârșitul și fetele gemene ale Mărioarei Zăvoranu. Camelia și Adriana, surorile mai mari ale Oanei Zăvoranu, au fost găsite sub dărâmături. Cele două aveau nouă ani și jumătate când au pierit sub dărâmăturile blocului Casata, din zona Piața Romană, care s-a prăbușit în urma seismului.

Pe atunci, gemenele erau clasa a II-a, iar în timpul cutremurului au decedat și părinții adoptivi ai Mărioarei, familia Radu, dar și unchiul și mătușa ei. 4 martie 1977 a fost ultima zi când Mărioara Zăvoranu i-a văzut pe toți în viață. Blocul de la Casata, din Piața Romană, nu a rezistat seismului, prăbușindu-se în doar câteva secunde. Oana avea patru ani la acea vreme, arată libertateapentrufemei.ro.„Erau aşa de frumoase fetele mele, cuminți şi deștepte. Noi am avut noroc să scăpăm, căci nu mai locuiam de ceva vreme în blocul de la Casata. Micuţele rămăseseră cu bunicii, iar eu cu Oana stăteam la Nelu Bănicioiu, în Dorobanţi.

Fetele au fost găsite fără suflare în brațele părinților mei. Au murit cu toţii şi i-am îngropat împreună în Cimitirul Ghencea 2. În fiecare an vin aici cu un preot să ne rugăm pentru sufletele lor. Chiar dacă au trecut atâţia ani, simt un mare gol în suflet şi îmi pare rău că nu sunt mai apropiată de Oana”, povestea Mărioara Zăvoranu, pe vrea când trăia, într-un interviu pentru Click!. Mărioara Zăvoranu a murit pe 17 aprilie 2015, la vârsta de 66 de ani.Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl DISTRIBUI și pentru PRIETENII tăi!
Tine-ti familia si prietenii informati!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: PaypalDacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *