Prostia

Haideti sa oprim "Prostia" printr-un Share

Diverse

Cât câștigă un călugăr în România. Salariile variază în funcţie de mănăstire. Părintele Calistrat Chifan: „Un călugăr câștigă întâi Împărăția lui Dumnezeu”
Aproximativ 10.000 de călugări şi măicuţe sunt la ora actuală în România. Aceştia primesc lunar salarii de la stat, însă, din suma primită, trebuie să ofere jumătate mănăstirii la care slujesc.

Cât câștigă un călugăr în România. Aproximativ 1.000 din cei 10.000 de călugări şi măicuţe primesc salariu exclusiv din fondurile proprii ale unităților bisericești. Dintre salariaţii neclericali, mulți sunt remunerați integral de Biserică.

Cât câștigă un călugăr în România

Salariile călugărilor şi măicuţelor variază de la o mănăstire la alta. Dacă este vorba despre o mănăstire monument istoric, salariul călugărului vine de la obște. Mai exact, banii provin din vânzarea de lumânări, de la omelnicele pe care le lasă credincioşii la altar sau din donaţii. Tot din punga de obşte mănăstirea își plătește lumina, veștmintele, lemnele sau hrana.


Potrivit părintelui Calistrat Chifan, un călugăr câștigă, mai întâi, Împărăția lui Dumnezeu și mai apoi se uită spre cele lumești.

„Un călugăr câștigă întâi Împărăția lui Dumnezeu, cel mai mult decât toate. Că i s-a dedicat lui Dumnezeu și spune: „De Mă veți asculta, voi scrie numele voastre în cartea vieții.” Și aici o luăm în felul următor. Sunt patru categorii de mănăstiri: mănăstirile monument istoric voivodale și istorice – astea sunt mănăstirile cu cel mai mare venit.

Venit ce înseamnă? Tot ce se adună de la oameni: lumânăre, un pomelnic, o ctitorie, o donație, orice fac ei. Aceștia se contabilizează de către un secretar și un casier și se numește punga de obște. Ce înseamnă punga de obște? De acolo mănăstirea își plătește lumina, își ia veștmintele, își ia lemnele, își ia hrana, își îmbracă călugării, își îmbracă călugărițele sau ce-i în mănăstirea respectivă, se gestionează, repară un gard, construiește ceva. Acela se numește venit de obște”, a declarat părintele Calistrat Chifan, în emisiunea BZI LIVE.Alte surse din care călugării obţin venituri

Călugării obţin venituri şi din alte surse decât punga de obşte, şi anume atunci când clericul face maslu, spovedește, citește rugăciuni, stropește cu agheasmă o mașină sau citește unui credincios bolnav o rugăciune pentru sănătate. În cazul preoților, 70% din câștigul mănăstirii ajunge în punga de obște.

„Acum să spunem că dintre călugării aceștia, patru, cinci, șase, sunt și clerici. Clericul ăla face maslu, spovedește, citește rugăciuni, stropește cu agheasmă o mașină, citește unui credincios bolnav, poate face un maslu la casa unui bolnav sau face o agheasmă, se numește venit din alte surse. Așa e în fișa administrativă, financiară, când se face execuția bugetară. Și tu faci în felul următor. Dacă ești preot, 70% îi dai mănăstirii pentru punga de obște, că nu ai dreptul să ai punga ta sau în acord cu starețul poți să spui așa: „Părinte, uite, eu vreau să repar gardul ăsta, că vreau și eu să fiu ctitor sau vreau să pun și eu bani la clădirea asta, să mă pomenească și pe mine când n-oi mai fi”, a explicat părintele Calistrat Chifan.

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl DISTRIBUI și pentru PRIETENII tăi!
Tine-ti familia si prietenii informati!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: PaypalDacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *