În ce condiții s-ar putea reduce prețul la pompă în România. Ministru: Pentru populație ar fi bine, dar ar însemna că economia scadeRomânia nu va fi afectată de prăbuşirea istorică a prețului petrolului american, ajuns ieri la valori negative pentru prima dată. Ministrul Economiei, Virgil Popescu a declarat la Digi24 că țara noastră, pe termen scurt, nu va avea de suferit în urma crizei din America pentru că România, ca și Europa, este legată de cotația Brent a petrolului, acolo unde prețul este în jur de 25 de dolari. Doar dacă va scădea această cotație vom avea modificări și la prețul de la pompă.Virgil Popescu, ministrul Economiei: “România, ca și Europa, este legată de cotația Brent a petrolului, acolo prețul este în jur de 25 de dolari. România, pe termen scurt, nu va fi afectată de scăderea dramatică din America pentru că suntem conectați la piața Brent, iar România este importator net de petrol.

evomag.ro


Într-un an cu o economie care funcționează perfect normal, România consumă în jur de 11 milioane de barili petrol, anual, din care 4 milioane de barili sunt asigurați de producția internă de petrol, practic importăm în jur de 60% din necesarul de petrol al consumului intern.

Ceea ce se poate întâmpla pe termen scurt, o scăderea a cotației barilului Brant în Europa este să avem o scădere la pompă a prețului benzinei și motorinei, ceea ce pentru populație ar fi un lucru pozitiv, dar asta îmi arată că economia este în continuare în descreștere și îmi arată că consumul scade.”
Barilul de ţiţei West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în luna mai se tranzacţiona marţi dimineaţa în Asia la 1,10 dolari, faţă de un preţ de minus 37,63 dolari înregistrat luni seara la bursa de la New York.

Tranzacţiile cu contractele cu livrare în luna mai se încheie marţi. Frenezia care a dus luni cotaţiile în teritoriul negativ, pentru prima dată în istorie, se explică prin graba vânzătorilor de a găsi un cumpărător în măsură să preia fizic marfa.
“Contractele cu privire la WTI cu livrare în luna mai expiră marţi, ceea ce obligă toţi deţinătorii de astfel de contracte să accepte livrări fizice”, au explicat analiştii de la ANZ Bank. “În condiţiile în care capacităţile de stocare se umplu rapid…ne temem că nu există niciun loc unde ar putea fi depozitat”, adaugă analiştii.
loading…
loading…
Prăbuşirea înregistrată luni de cotaţia ţiţeiului WTI se datorează, parţial, saturaţiei depozitului petrolier de la Cushing, statul Oklahoma, unul din cele mai importante din SUA.

Operatorii subliniază că acum piaţa se concentrează pe contractele cu livrare în luna iunie. Pentru acestea din urmă, marţi dimineaţa pe pieţele din Asia barilul de petrol WTI era cotat la 21 de dolari, faţă de 20,43 dolari luni seara la închiderea bursei de la New York.
Pandemia de coronavirus a lovit dur activitatea economică în toată lumea şi a diminuat cererea de petrol. Deşi OPEC şi aliaţii săi au încheiat un pact istoric la începutul acestei luni pentru a reduce producţia cu 9,7 milioane barili pe zi începând cu 1 mai, mulţi consideră că nu va fi suficient pentru a contracara scăderea cererii.bestkids.ro


elefant.ro


evomag.ro
Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl DISTRIBUI și pentru PRIETENII tăi!
Tine-ti familia si prietenii informati!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: PaypalDacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *