Prostia

Haideti sa oprim "Prostia" printr-un Share

Istorie

Moartea lui Dimitrie Cantemir



21 august: Moartea lui Dimitrie Cantemir.
La data de 21 august a anului 1723, a încetat din viaţă Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei și personalitate culturală polivalentă, autor de lucrări de istorie, filozofie, geografie, etnografie și primul român ales membru al Academiei de Științe din Berlin. El a fost fiul lui Constantin Cantemir fost domn al Moldovei între anii 1685 și 1693, iar la vârsta de 14 ani Dimitrie a fost nevoit să plece la Stambul unde a stat 12 ani, ca o garanție a tatălui său pe lângă Înalta Poartă.



A fost înscăunat de către turci ca domn al Moldovei în anul 1710, dar numai la un an de la preluarea domniei, a încheiat la Luțk în Rusia un tratat secret de alianță cu Petru cel Mare, în speranța eliberării țării de sub dominația turcă. După ce a fost înfrânt de turci în Bătălia de la Stănilești din iulie 1711, neputându-se întoarce în Moldova, a plecat în Rusia, unde a devenit consilier personal al țarului Petru cel Mare.






Dimitrie Cantemir a fost primul român ales membru al Academiei din Berlin în 1714, iar în opera lui ce a fost influențată de umanismul Renașterii, s-au oglindit cele mai importante aspecte ale dezvoltării social-istorice a Moldovei de la sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului al XVIII-lea. Este considerat și astăzi unul dintre marii umaniști ai Europei, fiind primul care a susținut în lucrarea „Hronicul vechimei româno-moldo-vlahilor” latinitatea limbii și a




poporului român. De asemenea, în lucrarea „Descrierea Moldovei”, el face prima prezentare geografică și istorică a Moldovei, aceasta fiind una dintre cele mai bune lucrări umaniste care a fost scrisă vreodată în lume. Dimitrie Cantemir a murit și a fost înmormântat în Rusia la Dimitrovsk, dar osemintele lui au fost repatriate și se găsesc actualmente în Biserica Trei Ierarhi din Iași, grație lui Nicolae Iorga, cel care a făcut tot posibilul ca rămășitele pământești ale lui Dimitrie Cantemir să fie repatriate în anul 1935.



























Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl DISTRIBUI și pentru PRIETENII tăi!
Tine-ti familia si prietenii informati!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: Paypal







Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *