A murit o mare personalitate din România. A marcat istoria lumii pentru totdeauna
A murit o mare personalitate care s-a născut în România! Vorbim despre Benjamin Ferencz, ultimul procuror supravieţuitor al proceselor de la Nurnberg, Germania, care au adus în faţa justiţiei criminalii de război nazişti după cel de-al Doilea Război Mondial.
A murit o mare personalitate din România
Așadar, justiția mondială a pierdut un apărător feroce a dreptății. Benjamin Ferencz a murit la vârsta de 103 ani.The New York Times a relatat că Ferencz a murit într-un centru de asistenţă socială din Boynton Beach, Florida.
„Astăzi, lumea a pierdut un lider în căutarea justiţiei pentru victimele genocidului şi ale crimelor conexe. Plângem moartea lui Ben Ferencz, ultimul procuror de la Nürnberg pentru crime de război. La vârsta de 27 de ani, fără nicio experienţă anterioară în procese, el a obţinut verdicte de vinovăţie împotriva a 22 de nazişti”, a transmis Muzeul Holocaustului din SUA într-o postare pe Twitter.
A copilrit în „Hell’s Kitchen”
Născut la 11 martie 1920 în Transilvania, România, Ferencz avea 10 luni când familia sa s-a mutat în Statele Unite, unde a crescut în sărăcie, în cartierul „Hell’s Kitchen” (Bucătăria Iadului) din New York City. După ce a absolvit Facultatea de Drept de la Harvard în 1943, s-a înrolat în armata americană şi a luptat în Europa, înainte de a se alătura secţiei pentru crime de război a armatei americane, nou înfiinţată. A fost ultimul procuror supravieţuitor al proceselor de la Nurnberg, Germania, care au adus în faţa justiţiei criminalii de război nazişti după cel de-al Doilea Război Mondial.
Și-a dedicat întreaga sa viață justiției și dreptății. Avea doar 27 de ani când a fost procuror, în 1947, la Nürnberg, unde acuzaţii nazişti, printre care Hermann Göring, au fost judecaţi pentru crime împotriva umanităţii, inclusiv pentru Holocaust, genocidul în care şase milioane de evrei şi milioane de alte persoane au fost ucise sistematic.
Benjamin Ferencz, avocat cu studii la Harvard, a obţinut condamnarea a numeroşi ofiţeri germani care au condus escadroanele morţii în timpul războiului. Ferencz a pledat, apoi, timp de zeci de ani, pentru crearea unei curţi penale internaţionale, un obiectiv realizat odată cu înfiinţarea tribunalui internaţional care are sediul la Haga, în Olanda, notează Reuters, citată de News.ro. Ferencz a fost, de asemenea, un donator important pentru Muzeul Memorial al Holocaustului din SUA, înfiinţat la Washington.
Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl DISTRIBUI și pentru PRIETENII tăi!
Tine-ti familia si prietenii informati!
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.