Prostia

Haideti sa oprim "Prostia" printr-un Share

Diverse

Se schimbă banii, scapă urgent de aceste bancnote. Comercianții vor avea dreptul să nu ți le mai accepte
Unele bancnote aflate în circulație nu vor mai fi acceptate în tranzacțiile comerciale. Este vorba despre banii rupți, lipiți, deteriorați. Dacă până acum comercianții erau obligați să le accepte, acum au dreptul să le refuze.

Cei care au în portofel bancnote deteriorate, care prezintă rupturi, lipituri, colțuri lipsă sau decolorări, vor fi obligați să le înlocuiască, întrucât acestea nu vor mai fi acceptate în tranzacțiile comerciale.

Schimbarea banilor se face la sediile Băncii Naționale a României. Un lucru este important însă de precizat: bancnota pe care doriți să o schimbați trebuie să conțină toate elementele de identificare, potrivit capital.ro. Pot fi schimbate bancnotele cărora le lipsește maximum 40% din suprafață, cele care au fost rupte și lipite, cele care s-au micșorat din cauza expunerii la căldură, cele care au fost arse în proporție de maxim 40%, cele care sunt mâzgălite sau scrise, dar și cele care sunt pătate de cerneală.


Cum pot fi înlocuite bancnotele deteriorate la BNR

BNR asigură înlocuirea la cerere, fără taxe şi comisioane, a bancnotelor şi monedelor românești, emise şi neretrase din circulaţie, care s-au uzat sau au devenit necorespunzătoare circulaţiei monetare.

Însemnele monetare prezentate se ramburseaza integral (100% din valoare), chiar daca acestea prezintă lipsuri, în limitele legale admise, dar numai în condiţiile în care acestea se pot identifica fără rezerve. Însemnele monetare cărora le lipseşte mai mult de 40% din suprafaţă sau care nu prezintă toate elementele de identificare nu se pot rambursa solicitantului.

Înlocuirea se efectuează fie prin prezentare la ghişeul special al uneia dintre sucursalele menţionate, fie prin trimitere prin poştă. Atât în cazul preschimbării însemnelor monetare care nu mai au putere circulatorie, cât și în cazul schimbului însemnelor monetare uzate sau deteriorate, primite de la populație prin poștă, contravaloarea taxelor poștale aferente remiterii către petenți a numerarului schimbat va fi suportată de BNR.Bancnotele imprimate pe suport de polimer şi monedele metalice din vechea emisiune pot fi preschimbate pe termen nelimitat, fără taxe şi comisioane.

Pentru preschimbarea banilor vă puteți programa telefonic la oricare dintre ghișeele speciale din cadrul sucursalelor regionale BNR, la următoarele numere de telefon, în intervalele orare 830 – 1200, 1230 – 1430 sau pe email:

*Sucursala Regională Bucureşti: 0373 336220 – ProgramariSRB@bnro.ro
*Sucursala Regională Cluj: 0373 335734 – ProgramariCluj@bnro.ro
*Sucursala Regională Constanța: 0373 335873 – ProgramariConstanta@bnro.ro
*Sucursala Regională Dolj: 0373 335936 – ProgramariDolj@bnro.ro
*Sucursala Regională Iaşi: 0373 336340 – ProgramariIasi@bnro.ro
*Sucursala Regională Timiş: 0373 336914 – ProgramariTimis@bnro.ro

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl DISTRIBUI și pentru PRIETENII tăi!
Tine-ti familia si prietenii informati!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: PaypalDacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
\x\vb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *