Proiect de lege pentru impozitarea Bisericii, depus în Parlament: Să reducem din privilegii!Deputatul neafiliat Remus Cernea a depus luni, la Parlament, o initiativa legislativa privind impozitarea cultelor, proiect care vizeaza, dupa cum a anuntat, asigurarea respectarii principiului separarii dintre stat si Biserica in ceea ce priveste „excesul” unor facilitati fiscale pentru culte, potrivit informațiilor furnizate de Ziare.com.
„Aceasta initiativa legislativa pe care tocmai am depus-o la Senat, ca prima Camera sesizata, vine sa reduca dintre privilegiile acordate Bisericii, in sensul ca activitatile propriu-zis economice ale Bisericii de acum incolo nu vor mai fi exceptate din lista celor care se impoziteaza.Asadar, activitati care constau din venituri obtinute din chirii sau venituri obtinute din activitati economice sau din valorificarea obiectelor si produselor de cult vor fi impozitate de acum incolo, daca legea va fi adoptata”, a declarat Cernea.

Potrivit acestuia, un alt articol al initiativei legislative vizeaza libera concurenta in ceea ce priveste acele produse care sunt acum monopolul cultelor. „De acum inainte nu vor mai fi”, a precizat Cernea, adaugand ca proiectul prevede abrogarea unei legi din 1992 care acorda acest monopol cultelor, deoarece „o astfel de legislatie este anti-economica, anti-europeana”. „In spatiul european trebuie permisa libera concurenta”, a spus deputatul.
loading…
loading…
Legea 103/1992 prevede ca Biserica Ortodoxa Romana si celelalte culte religioase au, in exclusivitate, dreptul de producere si valorificare a obiectelor si vesmintelor de cult, precum si de tiparire a cartilor de cult, a celor teologice sau cu continut bisericesc, necesare practicarii cultului.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, a declarat, sambata, ca Biserica este de acord sa i se impoziteze veniturile si preotii sa nu mai primeasca salarii de la stat, insa cu o conditie.


„Noi am spus de mai multe ori ca suntem de acord, nu numai sa impoziteze veniturile, ci si sa renuntam la salariile de la stat, daca ni se da inapoi ceea ce in mod abuziv a luat statul ca proprietati. Deci nu avem nevoie sa stam cu mana intinsa la stat tot timpul, dar statul sa ne dea inapoi ceea ce a luat ca fiind donatii date Bisericii in mod liber. Si atunci cand se face acest echilibru, nu mai avem nevoie de salarii de la stat si de celelalte”, a declarat Patriarhul Daniel.

Declaratia a fost facuta dupa ce Patriarhul Daniel a oficiat slujba de sfintire a capelei Penitenciarului Jilava.Tine-ti familia si prietenii informati!
Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl DISTRIBUI și pentru PRIETENII tăi!
Tine-ti familia si prietenii informati!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: PaypalDacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *