Infirmieră mutată cu forța din creșă în azilul din Galați, unde 10 oameni au murit de COVID: “Tăiem combinezoanele când ieșim din tură, să nu ni le dea tot pe alea data viitoare”



Infirmiere de la azilul privat de bătrâni “Sf. Ilie” din Galați, unde s-au înregistrat 103 persoane infectate și 10 decedați, acuză că au fost mutate acolo fără voia lor de la creșele de stat și descriu mediul din azil drept “un coșmar”. Șefa DSP Galați spune că “în materie de protecție, am încercat să facem acolo chiar mai mult decât presupune procedura actuală”.



Focarul de infecție de la căminul privat de bătrâni “Sf. Ilie” din Galați a ajuns la un bilanț dramatic: 103 persoane infectate și 10 decedați.

În acest centru lovit de coronavirus, aproximativ 20 de femei, care lucraseră până acum cu copii de până în 3 ani, au fost trecute la îngrijirea persoanelor în vârstă, sub amenințarea cu dosare penale, închisoare sau desfacerea contractelor de muncă. Le este teamă să vorbească și plâng la telefon.

evomag.ro






“Tremur toată, nici nu știu pe ce lume sunt, mi-e frică pentru mine, pentru familie”, spune una dintre cele care nu au apucat, încă, să intre în azil. Stau cu teama că vor fi anunțate de DSP Galați că le-a venit rândul.

“Șase ore nu mergem la toaletă, nu bem nici apă”

Unele dintre femei au început deja lucrul. Iată mărturia uneia dintre ele pentru Libertatea:





“Tocmai ce a fost luat un bătrân cu SMURD marți seară și a murit. Iar azi au mai fost găsiți doi pozitivi. Iar noi stăm acolo, între ei. Muncim din greu, pentru că majoritatea vârstnicilor de acolo sunt la pat, foarte bolnavi. Le dăm să mănânce, îi ajutăm să se îmbrace, schimbăm paturile, facem curățenie. Nu, nu schimbăm pamperși, asta nu facem nici dacă ne-ar da aur! Nu, de asta se ocupă infirmierele de acolo, ale azilului”, mai spune infirmiera.




Miercuri a fost doar una, la 60 de bătrâni.

Saloanele azilului, cuștile fricii

Intervine o alta: “Ești ca într-o cușcă a fricii prin saloanele alea. Abia aștepți să se termine tura, să ieși de acolo! Și te rogi să nu te fi infectat. Muncim la greu. Cum altfel, dacă suntem doar 3 infirmiere de la creșe și una sau două de-ale azilului? Mai miroase, e aproape insuportabil, fiindcă sunt oameni foarte bătrâni și bolnavi acolo”.




loading…
loading…





Din momentul în care au făcut prima tură, nu se mai pot întoarce acasă, la familii. Cel puțin 14 zile, cât va dura programul la azil, sunt cazate la o pensiune. Apoi vor petrece alte 14 zile în autoizolare, tot departe de cei dragi. Nici nu se mai gândesc la Sărbătoarea de Paște. Primesc doar o masă pe zi, cea de la prânz, “felul unu și felul doi. În rest, ne descurcăm cu ce ne cumpărăm sau ce ne mai aduc la ușă cei de acasă. Sper ca la sfârșit să fim și noi testate. E greu să trăiești așa, cu groaza că te poți infecta oricând. E ca un coșmar”.




“N-a promis nimeni tunel de dezinfecție”

O sursă dintre autoritățile care gestionează focarul de la “Sf. Ilie” are însă o altă variantă despre ce se petrece la centrul pentru îngrijirea bătrânilor: “Nu a promis nimeni personalului că va exista un tunel de dezinfecție. Sunt cai verzi pe pereți! Cum să se întâmple așa, când nici măcar Spitalul de Boli Infecțioase nu dispune de un asemenea circuit?”.





“Personalul reclamă că nu e testat, dar fetele nu înțeleg că nu necesită testare potrivit procedurilor actuale. Una dintre infirmiere a leșinat, pur și simplu, când a aflat că trebuie să lucreze la centru”, a mai precizat sursa citată.




Șefa DSP Galați: “Au rămas acum în centru în jur de 50 de bătrâni”

O explicație sumară vine și din partea șefei DSP Galați, Liliana Moise: “Avem și o cerere din partea administratorului centrului că nu mai e nevoie de personal medical, fiindcă s-au întors la lucru cei care au stat în izolare. În materie de protecție, am încercat să facem chiar mai mult decât presupune procedura actuală, am făcut rost de echipamente, au contribuit și spitalele. În centru au rămas acum în jur de 50 de bătrâni”.

Directoarea stabilimentului, Maria Medeleanu, încă internată în Spitalul TBC Galați cu infecție COVID-19, a refuzat să facă orice comentarii.

Foto: Viața Liberă

bestkids.ro


elefant.ro


evomag.ro




Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl DISTRIBUI și pentru PRIETENII tăi!
Tine-ti familia si prietenii informati!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: Paypal







Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *