Prostia

Haideti sa oprim "Prostia" printr-un Share

Diverse

Iranul a atacat Israelul, apoi a anunțat: „Problema a fost considerată încheiată”




    Iranul a lansat sâmbătă „de pe teritoriul său“ un atac cu drone împotriva Israelului, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene într-un discurs televizat, informează Agerpres. Ulterior, iranienii au spus că au lansat și rachete de croazieră și rachete balistice, însă acestea au fost interceptate de sistemele de apărare israelian fiind anihilate. În zorii zilei de duminică, Misiunea Permanentă Iraniană la ONU a transmis printr-o postare pe rețeaua X că „problema poate fi considerată încheiată”.


    „Iranul a lansat drone de pe teritoriul său spre Israel”, a declarat Daniel Hagari la puţin timp după ora 23:00 (20:00 GMT).

    „Supraveghem ameninţarea în spaţiul aerian. Aceasta este o ameninţare care va dura câteva ore pentru a ajunge pe teritoriul statului Israel”, a adăugat contraamiralul Hagari.

    Israelul a declarat stare de urgență, a închis spațiul aerian și a ridicat în aer numeroase avioane militare și de vânătoare. Vecinii Israelului au anunțat fiecare că și-au închis spațiul aerian pe timpul nopții.



    „Colaborăm îndeaproape cu Statele Unite şi cu partenerii noştri din regiune pentru a acţiona împotriva lansărilor (de drone) şi pentru a le intercepta”, a indicat el.

    „IDF continută să monitorizeze îndeaproape ce se întâmplă în Iran și în alte diferite regiuni, pregătindu-se constant să facă față amenințărilor în coordonare cu Statele Unite”, a declarat sâmbătă Șeful Statului Major General al armatei israeliene, generalul Herzi Halevi.





    style="display:block"
    data-ad-client="ca-pub-6231162218343835"
    data-ad-slot="7006996634"
    data-ad-format="auto"
    data-full-width-responsive="true">

    Din cele peste 120 de rachete balistice, un număr foarte mic a pătruns pe teritoriul israelian, în timp ce restul rachetelor au fost interceptate. Acest număr mic a căzut la o bază a forțelor aeriene din Nafatim și a provocat pagube minore la infrastructură.”

    Iranul spune că atacul său asupra Israelului este un răspuns la lovitura israeliană asupra consulatului iranian din Damasc.



    Ministerul de Externe al Iranului a declarat că țara a răspuns la ceea ce a numit „actul agresiv al regimului sionist împotriva ambasadei Iranului la Damasc”, scrie CNN.

    Într-o declarație publicată pe Telegram, ministerul a spus că forțele armate iraniene „își exercită dreptul inerent la autoapărare stipulat în articolul 5 din Carta Națiunilor Unite și ca răspuns la agresiunile militare repetate ale regimului sionist și mai ales ca răspuns la atacul asupra consulatului Iranului din Damasc de la începutul acestei luni.




    abordarea responsabilă a Iranului față de pacea și securitatea regională și internațională.

    În declarația ministerului, reprezentanții concluzionează: „Dacă este necesar, Republica Islamică Iran nu va ezita să ia mai multe măsuri defensive pentru a-și proteja interesele legitime împotriva oricăror acțiuni militare agresive și a utilizării ilegale a forței”.

    Israelul nu a confirmat că a efectuat atacul de la Damasc pe 1 aprilie, dar a negat afirmația Iranului potrivit căreia clădirea lovită ar fi un consulat, spunând că este o „clădire militară a forțelor Quds”.




    Israelul a lovit la începutul acestei luni o clădire iraniană din capitala Siriei, Damasc, un purtător de cuvânt al armatei afirmând că Israelul crede că această clădire iraniană lovită era o „clădire militară”.

    Misiunea iraniană a declarat că problema a fost „considerată încheiată”, scrie CNN.

    „Cu toate acestea, dacă regimul israelian va mai face o greșeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever. Este un conflict între Iran și regimul israelian necinstit, de care SUA trebuie să se țină departe!”, a adăgat Misiunea Permanentă a Iranului în declarația sa pe X.




    Regiunea Orientului Mijlociu şi SUA sunt în alertă în legătură cu un posibil atac din partea Iranului încă din 1 aprilie, când presupuse avioane de război israeliene au bombardat consulatului iranian din Siria.

    Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Statelor Unite, Adrienne Watson, a declarat că președintele Joe Biden este informat cu privire la atacul Iranului asupra Israelului în mod regulat de echipa sa și este în comunicare constantă cu oficialii israelieni, partenerii și aliații americani.

    Ulterior, în urma unei convorbiri avute cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, Joe Biden a transmis o scrisoare în care a condamnat atacul Iranului și lansarea altor drone asuora Israelului prin proxy precum Liban sau Yemen.


    Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgenţă duminică, la cererea Israelului, a anunţat preşedinţia malteză a Consiliului, relatează AFP.

    „Intenţionăm să organizăm reuniunea mâine la 16:00″ (20:00 GMT), a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al misiunii diplomatice malteze care deţine preşedinţia Consiliului în aprilie.

    Secretarul general al ONU Antonio Guterres a declarat sâmbătă că “condamnă cu fermitate escaladarea gravă” reprezentată de atacul Iranului asupra Israelului şi a cerut “încetarea imediată a acestor ostilităţi”.

    „Sunt profund alarmat de pericolul foarte real al unei escaladări devastatoare la scară regională”, a spus secretarul general într-un comunicat, subliniind că “cere tuturor părţilor să facă dovadă de cea mai mare reţinere pentru a evita orice acţiune care ar putea duce la confruntări militare majore pe mai multe fronturi în Orientul Mijlociu”.




    Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să îl DISTRIBUI și pentru PRIETENII tăi!
    Tine-ti familia si prietenii informati!

    România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: Paypal







    Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.




    \x\vbDoliu în lumea televiziunii. Prezentatorul-cântăreț Jull Nicu s-a stins din viață, răpus de o boală nemiloasă. Colegii de scenă sunt în doliu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *